Choď na obsah Choď na menu
 


Škrečok - mláďatá a chov bez matky

27. 12. 2012

 Ja vám dnes vysvetlím ako sa postarať o mláďatá škrečka a pár rád keby sa stalo niečo nezvyčajného.

Čo urobiť keď sa vám narodia mláďatá:

1.Oddelte samčeka od samičky aby ho nenapadlo sa spáriť ešte raz lebo samička by to asi neprežila.

2. Zaistite prístup k potrave takže samičke dávajte veľa vody potravy a bielkovín ,ktoré získate z rôznych granulý, mäsa ale hlavne veľa vody bude potrebovať.

3.Po pôrode sa nedotýkajte za žiadnych okolností mláďat lebo by ste im mohli ublížiť.

4.Nevyberajte ani inak nemanipulujte s matkou lebo jednak vás môže dobre silno pokúsať a pri veľkom strese by mohla ziesť svoje deti čo sa v prírode stáva často.

5.Samička mláďatá môže zjesť ale aj keď nebude v strese príčiny môžu byť rôzne ale dá sa to zastaviť keď uvidíte ,že samička sa správa agresívne voči mláďatám mali by ste ich oddeliť.

Samozrejme mláďatá sú veľmi krehké takže neberte mláďatá ale samicu dávajte si však pozor lebo vás môže silno kusnúť (niekedy až do kosti takže tomu sa radšej vyhnite a dávajte si pozor)

Matku ale nedávajte k samcovi lebo by mohla byť agresivná alebo by ju samec oplodnil čo by vôbec nemusela prežiť.

Doporučujem ešte predtím než sa narodia mláďatá kúpiť nejaké servítky nie špeciálnu vatu v chovprodukte je absolutné nevhodná lebo sa škrečkovi môže zamotať nôžka alebo sa mláďatá môžu udusiť servítky by mali byť bez potlače inak by to mohlo byť nebezpečné keby sa rozhodli škrečky jú ochutnať.

Ako spoznáte ,že je samica tehotná?:

Samica by mala začať páchnuť špecifickou vôňou a mala by byť taká rozrušenejšia a hlavne by sa jej malo zväčšiť brucho do 3,4 týždňov by mala potom porodiť.

Ako som už spomínal keď by mláďatám hrozilo nebezpečenstvo alebo by matka náhle ochorela alebo zomrela (dôvodov môže byť veľa) treba sa nejak postarať o mláďatá.

1.Musíte im zabespečiť prístup k potrave.

Najľahšie je kúpiť ďalšiu samicu škrečka džungárskeho ,ktorá by mláďatá prijala za svoje.

Ale keď nechcete kupovať samicu z chovproduktu tak musíte mláďatám pripraviť mlieko sami.

Keďže som ešte nevidel na internete nikde ako sa robí mlieko pre škrečka nebudem klamať ,že sa v tom vyznám ale viem že škrečok by mal mať dosť bielkovín, cukru  atď.

Takže pokiaľ nemáte inú možnosť použite kreativitu. Ja vám odporučím môj recept ale nie je na 100% isté či škrečky mlieko prijmú.

Čo budete potrebovať?:

Pripravte si obyčajné  mlieko najlepšie nízkotučné alebo polotučné.

Kúpte si trochu glukózy takže nejaký hroznový cukor.

Potom si odrežte malý kúsok z najchudšieho mäsa čo doma máte približne si to odhadnite.

Mäso v mikséry pomiksujte a pridajte ho do mlieka. Pamätajte: mäso by malo byť z mäsiarstva lebo máte väčšiu istotu ,že v ňom nič nebude. 

Potom tam pridajte jednu tobolku hroznového cukru ,ktorý predom zomeliete!!

A všetko to dáte ešte raz do mikséra a zmiešate to v ňom. Potom ohrejete mlieko približne na 35celzia trochu necháte odstáť a pridáťe tam trochu vody. Musíte aj myslieť na to že keď nebudú vedieť škrečky ihneď  piť z napájadla je to normálne buď ich to naučte alebo im dajte misku. Po každom týždni opatrne zvyšujte dávku vody a môžte pridať už aj trochu granuliek. Po takých 4 týždňoch im dajte už iba vodu a granule. Keď sa vám to podarí a škrečky prežijú tak si móžte zagratulovať. Zapamätajte si: Mláďatá potrebujú mať v byte dostatočnú teplotu alebo apon dobre vyhriaty domček najlepšie z plastu a do nej dajte trochu vaty z chovproduktu.  

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Hľadáte škrečka?

(Klára, 27. 3. 2013 0:06)

Oficiálna registrovaná chovateľská stanica škrečkov sýrskych ponúka na predaj krásne vymazlené mláďatká vhodné aj k detičkám. Viac info na našich stránkach http://skreculkovia.weebly.com/