Choď na obsah Choď na menu
 


Takéto sú morčatá

5. 4. 2012

Morčatá

Obrázok Rodičia jednej mojej kamarátky hovoria, že morčatá smrdia a sú hlučné. Nechcú jej dovoliť chovať ani len jedno morča. V tomto článku by som chcela úprimne odpovedať na najčastejšie otázky týkajúce sa chovu a starostlivosti o morčatá.

 

 

 

Sú morčatá hlučné?

Morčatá sú veľmi hlučné. Pri každom zvuku začnú pískať. V noci vydávajú zvuky a sú čulé. Sú veľmi nápadné, vyhadzujú von piliny a búchajú po búdke.

 

Smrdia morčatá?

Morčatá vôbec nesmrdia. Tieto zvieratká väčšinou voňajú ako piliny v ich klietke. Keď majú čisté piliny, voňajú nádherne. Naopak, keď ich nemajú čisté, tak smrdia.

 

Stoja morčatá veľa peňazí?

Jedno morča stojí od 3 do 20eur. Mesačné náklady sú asi 5 eur.

 

Môžu ma morčatá pohrýzť?

Nie, morčatá nehryzú.

 

Sú morčatá náročné?

Treba im vymieňať piliny oveľa častejšie ako škrečkom. Potrebujú každodenný výbeh a každý deň musia jesť seno.

 

Dajú sa morčatá vycvičiť na povely?

Také povely ako sadni, ľahni, popros, daj labku, uhryzni sa morča nikdy nenaučí. Snahou a trpezlivosťou sa dá naučiť počúvať na meno. Keď zašuštíte igelitovou taškou alebo sáčkom tak morča vyskočí na búdku a bude očakávať krmivo, pretože každodenným kŕmením morčiat krmivom zo sáčku si morča tento zvuk zapamätá. 

 

Keď budem mať morča, môžem mu robiť účesy s gumičkami a ozdôbkami?

Morča s dlhou srsťou môžete aj česať a zapletať mu srsť. Musí to však byť dlhosrsté plemeno. Dlhosrsté plemená sú napríklad coronet, sheltia, merino, texel a alpaka.

 

Bude mi morča chodiť s vodítkom?

Pravdepodobne nie, ale snahou a trpezlivosťou sa dá dosiahnúť aj toto.

 

Je morča vhodné k veľmi malým deťom?

Morča je pre malé deti ideálne. Neuteká a nehryzie. Bude sedieť celý deň na jednom mieste a dieľa ho môže hladkať. Morča pri tom bude vydávať zvuky šťastia.

 

Prenášajú morčatá choroby?

Morčatá na ľudí nemôžu preniesť žiadnu chorobu.

 

Náhľad fotografií zo zložky Autumn of Luxury pets

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re: Re: Re: či kušu morčatka?

(sofi, 26. 12. 2014 15:27)

Z toho si nic nerob. Asi sa balo. Su to mali nezbedni bojkovia. Musite si zvyknut . Skus ho uplatit mrkvou petrzlenovou vnatkou ci uhorkou jablkom .... Tu plati ze laska ide cez zaludok O:-)

Sú morčatá vhodné pre deti?

(Albínka, 31. 10. 2015 15:44)

Dobrý deň, mám otázku na morčatá. Sú pre deti ako ja (12 rokov) vhodné? Myslím tým, či sú priateľské a pod.. Moji rodičia nenávidia morčatá. Ale ja (aspoň z toho čo o nich čítam) ich milujem. Taktiež sa mi veľmi páči ich vzhľad. Ak by som mohla morča mať, bola by som najšťastnejší človek na svete :) . Lenže ako som písala, morča mať nemôžem. Aj sa dobre učím, aj správam, nie jE vlastne na mne nič zlé, možno len tá lenivosť. ;) Ale ked budem staršia, morča mať budem aj keby ma to malo roztrhať. Ale predom chcem vedieť, aké je? Chcem radu od niekoho, kto ich chová, o niekoho, kto má aspoň 1 morča a vie o ňom aspoň základné veci. :) A ešte som zabudla napísať, že na mne je ešte zlé to, že veľa a zbytočne rozprávam, aj píšem, tak sa zato ospravedlňujem. :)

Morčata hryzu

(Zara, 27. 5. 2015 18:14)

Moje morča ma pohryzalo úplne do krvi, musela som ísť až k doktorovi.

Morčata hryzu

(Zara, 27. 5. 2015 18:12)

Moje morča ma pohryzalo úplne do krvi, musela som ísť až k doktorovi.

prenášajú zápal mozgových blán ?

(Nicole, 23. 3. 2012 20:00)

Dobrý deň ,
chcela som sa spýtať či možu preniesť zápal mozgových blán na človeka ,dik za odpoved

Re: prenášajú zápal mozgových blán ?

(sofi, 26. 12. 2014 15:29)

Urcite nie . Ale na morcatka sa choroby dostanu cez zajace ci skrecky

moja mala

(sofi, 26. 12. 2014 15:18)

Mala som pred mojou sarah marrygold este jednu samicku.kusla ma no nemohla som sa hnevat :-D .ale po uhryznuti si ma oblubila a ja ju . Zial je uz v nebicku. A sarah este zije , vie asi 5 povelou , a je slusne vychovana O:-) . Za nic ine by som ju nevimenila. Nezabudajte ze morcata su mile citlive a inteligentne. A ako sa spravate ku nim tak ony ku vam. :-*

moje morča

(morčiatko t, 24. 7. 2014 14:18)

Moje morča vonia vôbec nesmrdi mojej kamarátki rodičia ho chcu ale nemôžu sib ho dovoliť.Tak mám morča ja a ona chodí k nam morča môže jest iba zeleninu ovocie a žrádlo určené pre morčata.Moje morča sa volá:Teodor

moje morča

(morčiatko t, 24. 7. 2014 14:17)

Moje morča vonia vôbec nesmrdi mojej kamarátki rodičia ho chcu ale nemôžu sib ho dovoliť.Tak mám morča ja a ona chodí k nam morča môže jest iba zeleninu ovocie a žrádlo určené pre morčata.Moje morča sa volá:Teodor

choroba

(peto, 7. 11. 2013 18:33)

moja lili je pokojnaa jje apaticka lezie na nu nieco pomozte mi a ked zme ju mali pred tisnom bola pokojna