Choď na obsah Choď na menu
 


Druhy škrečkov

22. 5. 2005

Druhy škrečkov

 

 

Škrečky sú hlodavce patriace do čeľade "hrabošovité" a podčeľade "Cricetinae". Táto podčeľaď obsahuje asi 24 druhov, rozdelených do niekoľkých rodov. Bolo veľmi ťažké vypátrať na internete všetky druhy škrečkov a nájsť k nim aj obrázok ale podarilo sa mi nájsť niekoľko druhov. Tento článok ešte dokončujem takže ďalšie druhy pridám zajtra.

 

Rotundomys - Škrečok rotundový

Obrázok Vzácny druh škrečkov pochádzajúci zo španielskej lokality známej ako Somosaguas.

 

 

 

 

 

 

 

Allocricetulus

Allocricetulus curtatus - Škrečok mongolský

Obrázok Je to malé zvieratko ktoré má dĺžku tela 98-150mm, chvost má dlhý 15-21mm. Farba hornej časti tela je popolavo až hrdzavo-šedivá. U mladých zvieratje dymovo-šedivá. Bruško, vrch chvosta aj nohy má biele. Obýva púšte, polopúšte a trávnaté stepi. Žije na území Kazachstanu v oblasti Tuva. Živí sa semenami tráv a často si rozšíri jedálniček aj o rôzne druhy chrobákov a lariev. Pochutí si aj na lúčnych kobylkách. Aktívny je najmä večer a v noci. Rozmnožovanie začína v apríli. Samička v lete vrhne 2 až 3 vrhy a má priemerne 4 až 9 mláďat. Od škrečka roborovského sa odlišuje slabším osrstením chodidiel a dlhším chvostom. Od škrečka Eversmanna sa odlišuje chýbajúcou škvrnou na hrudi.

 

 Allocricetulus Eversmanni - Škrečok Eversmannov

Obrázok Tento škrečok je stredne veľkého vzrastu s dĺžkou tela 120-160mm a chvost je dlhý 20-30mm. Škrečok má hnedo-piesočné sfarbenie srsti. Bruško je biele, miestami s hnedými fliačikmi. Žije na poliach a v blízkosti ciest ale vyhýba sa lesom.  Do zeme si vyhrabáva si kratšie chodbičky, iba ojedinele dlhšie ako do hĺbky 30cm. Živí sa semenami rastlín, občas hmyzom. Potravu skladuje v diere a v zime sa ukladá na zimný spánok.

 

 

 

Phodopus

Phodopus Campbell - Škrečok Campbellov

Obrázok Škrečok Campbellov, ako aj všetky ostatné škrečky z tohto rodu je trpasličieho vzrastu. Vo voľnej prírode ho nájdeme najmä v oblasti medzi Ruskom a Čínou. Do zeme si vyhrabáva chodbičky (s dĺžkou až do 0,5metra), ktoré si potom vystelie ovčov vlnou alebo senom. Je menej priateľský k ľuďom, je možné že vás uhryzne alebo poštípe. Má ryšavo sfarbenú srsť na chrbte s pásom tmavej srsti uprostred. Bruško má biele. V priemere sa môže dožiť asi 2roky. Chovať ho môžete v klietke, ktorá je veľká aspoň 28x28centimetrov. Ako podstielku nikdy nepoužívajte mačaciu podstielku, ale piliny. Ťiež má rád piesočný kúpeľ.

 

Phodopus sungorus - Škrečok džungársky

Obrázok Škrečok džungársky je trpasličieho vzrastu. Pochádza zo stepí južnej a strednej Sibíri. Je zaujímavý neobvyklým správaním samca, ktorý asistuje samičke pri pôrode a pomáha jej starať sa o mláďatá. Dorastá do dĺžky 7-10cm a dožíva sa maximálne 3roky. Patrí medzi krátkochvosté škrečky.  Jeho chvost s dĺžkou iba 1cm je cez kožušinku ťažko vidieť. Srsť má na chrbte šedo-hnedú, ktorá smerom k brušnej stranecprechádza do bielych škvŕn. Naviac sa mu na chrbte zhruba až do polovide zadnej časti ťahá čierny pruh. Vo voľnej prírode majú tieto škrečky cez zimu srsť svetlo šedú, niekedy až takmer bielu. Medzi ich ďalšie typické znaky patria ochlpené labky. Škrečky džungárske majú mierumilovnú povahu.V dostatočne veľkej klietke alebo teráriu ich môže žiť aj viac súčastne.

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Kvika a Yan Lin

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

od srdca

(veronika kašova, 7. 4. 2010 12:02)

konajte pracu s radostou a konajte od srdca.Vasa Veronika.....

Re: od srdca

(admin , 22. 5. 2012 16:58)

ďakujeme veronika :-)

...

(adminka, 27. 1. 2010 21:29)

Buď je mu to koliečko príliš malé, alebo sa zle otáča. Skús dať škrečka do kartónovej krabice iba s tým koliečkom a možno sa bude točiť a obľúbi si to.

nechce do koliecka

(dom uss, 27. 1. 2010 17:33)

ja mam skrecka syrskeho a nechce mi chodit do kolesa