Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Kapybara

15. 2. 2011

 

Kapybara

Obrázok Kapybara močiarna je najväčším žijúcim hlodavcom na svete. Je príbuzná s agutim, činčilou, nutriou a morčaťom. Jej meno je odvodené od slova Kapiÿva, čo v indiánskom jazyku Guaraní znamená „Pán trávy“, kým jeho vedecké meno hydrochaeris v gréčtine znamená „vodné prasa“. Kapybary sú polovodné cicavce žijúce vo väčšine Južnej Ameriky (Panama, Kolumbia, Venezuela, Brazília, Argentína, Francúzska Guyana, Uruguaj, Peru a Paraguaj) v husto zalesnených oblastiach blízko zdrojov vody napr. jazerá, rieky, močiare, rybníky a mokriny, zaplavované pampy a pozdĺž riek v tropických lesochKapybara je bylinožravec  žerúci okrem trávy aj vodné rastliny, ovocie a kôru stromov. Dospelá kapybara zožerie 2.7-3.6 kg trávy za deň. Kapybary sú sociálne zvieratá tvoriace skupiny obyčajne s 10-30 jedincami (občas sa môže nájsť aj skupina so 100 jedincami), ktorým vládne dominantný samec, ktorý so svojou žľazou značkuje svoje teritórium. KoObrázokmunikujú kombináciou vôní a zvuku, sú to veľmi hlučné zvieratá, pričom používajú pradenie, varovné štekanie, pískanie, cvakanie, kvičanie a vrčanie. Kapybary sú vynikajúci plavci a pod vodou vydržia až päť minút, pričom túto schopnosť využívajú ako únik pred predátormi. Ak je to treba, kapybara môže vo vode aj spať, z vody jej trčí len nos. Kapybary žerú ráno svoje vlastné výkaly, aby si lepšie pomohli stráviť celulózu z trávy. Počas dňa, keď sa teplota zvyšuje, sa vyvaľujú vo vode a potom neskoro popoludní sa začínajú pásť. Spia málo, obyčajne driemu a to cez deň. V prírode sa dožívajú 4-8 rokov, ale priemerná dĺžka života je menej než 4 roky, pretože sú obľúbenou potravou anakondy, jaguára, pumy, ocelota, orla a kajmana.

 
Reklama

Náhľad fotografií zo zložky kvika moje morča

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

kapibara

(bekka , 2. 12. 2011 14:38)

no ti jo to je sila jak nekdo todle muze chovat doma

mam doma taky kapibaru ale domaci jm morce ktere bude mit mimca