Choď na obsah Choď na menu
 


Mucholapka podivná

8. 5. 2012

Mucholapka podivná

Obrázok Mucholapka podivná alebo Dionaea muscipula by určite nemala chýbať v žiadnej zbierke, pretože je asi najzaujímavejšia, najatraktívnejšia a najpozoruhodnejšia mäsožravá rastlina. Pochádza z juhozápadnej časti USA. Pasce na konci listov sú dômyselné lapacie zariadenia schopné aktívneho pohybu - zovretia pri podráždení troch citlivých chĺpkov na vnútornej strane pasce. Korysťou sa stáva bežný lietajúci hmyz (muchy, komáre, mušky, osy). Pasce dorastajú do veľkosti 2 až 4cm pri dĺžke listov do 10cm. Pri maximálnom slnečnom osvetlení je vnútorné sfarbenie pascí červené. V zimnom období sú listy zelenšie so širšou čepeľou a sú náchylnejšie na škodcov. Preto spodnú časť listov častejšie kontrolujte. Po napadnutí škodcami použite vhodný insekticíd. Ak chcete túto rastlinu pestovať, použite kyslú rašelinu zmiešanú s kremičitým pieskom v pomere 2:1. Zabezpečte rastline maximálne možné osvetlenie - priame slnečné svetlo. Teplota môže byť vysoká do 35°C pri maximálnom slnečnom osvetlení, v zime pri znížení svetelných podmienok by sa teplota mala pohybovať do 10°C. Vlhkosť vzduchu by mala byť 60-80%, pohyb vzduchu, nádoby s rastlinami neuzatvárajte. Každý deň zalievajte rastlinu mäkkou vodou. Vždy by mala byť preliata. Môže stáť vo vode ale nemala by byť pod vodou.

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Kvika a Yan Lin

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

ahmm...

(?, 16. 2. 2012 9:45)

No hlavne je aj to ze, masozravka neznasa chlor, tj. vodu z vodovodu musime aspon den nechat napr. v nadobe s odokritou hornou castou, alebo ju prevarime a nechame vychladnut. tiez je dobre ked si ona sama nenajde muchy tak jej sem-tam nieco ulovme sami a dajme jej to opatrne do "ust" no nedajme jej privela lebo to potom "nestravy".

nieco o mucholapke podivenej

(miro, 19. 5. 2011 16:04)

ja mam mucholapku podivnu stala 5euro a50centov.a uz som zpozoroval svoju rastlinu jak tam je mucha aj sa zatvorila ale na druhy den sa zas otvorila a ani ju nestravila iba ta mucha bola mrtva ale bude mat vela listov a rastie to rychlo a ked mate dom no tak ju majte na zahrade a ked byt no tak PRI OKNE nie ze ju date na balkon. a ked bude postupne rast a rast tak ju musite presadit do ineho kkvetinaca. a polievate to do tej misky nevim jak sa to vola a polievajte jeden krat denne a na dalsi den ju nepolievajte