Choď na obsah Choď na menu
 


Aké zvieratko je pre vás to najvhodnejšie?

16. 3. 2013

 

Zvieratko

 

Obrázok Neviete sa rozhodnúť, aké zvieratko si kúpiť? V tomto článku si môžete prečítať o najčastejšie chovaných alebo aj ojedinelých domácich zvieratkách, ktoré sa na Slovensku chovajú. Určite medzi nimi nájdete také, ktoré vám bude vyhovovať. Pod každým opisom zvieratka nájdete aj stupnicu, podľa ktorej sa môžete orientovať. Stupnicou som hodnotila náročnosť chovu, finančnú náročnosť, ale aj priestorovú náročnosť. Stupnica: 1bod-nenáročný, 2bod-málo náročný, 3bod-stredne náročný, 4bod- náročný a 5bod-veľmi náročný.

Morča 

Obrázok Výhody: Morča by som odporučila aj k menším deťom. Na rozdiel od škrečkov, svišťov či iných hlodavcov vás nikdy nepohryzie. Je najvhodnejšie na maznanie. Môže pri vás sedieť hoci aj celý deň a vy ho budete môcť hladkať. Nie je náročné na stravu, z klietky neujde. Je veľmi zábavné a hravé. Bude s vami komunikovať rôznymi zvukmi.

Nevýhody: Neodporúčam ho ľuďom, čo chcú zvieratko, s ktorým by chceli: behať, cvičiť ho na povely, nechávať ho vypustené v byte/dome/izbe, chodiť von  či športovať. Treba mu veľmi často meniť pilny a ak to zanedbáte, bude vám smrdieť celý dom a vaše morča môže ochorieť. Tiež ho nemôžete chovať osamote, lebo by bolo smutné.

Náročnosť chovu: 2-3body - málo/stredne náročný                                      

Finančná náročnosť: 2-3body - málo/stredne náročný

Náročnosť priestorová: 2-3body - málo/stredne náročný 

 

Škrečok

Obrázok Výhody: Škrečka by som odporučila starším deťom s minimálnym vekom 8rokov. Je nenáročný na stravu, netreba mu často čistiť klietku. Škrečok väčšinou nehryzie. Je to zvieratko, ktoré nevydáva žiadne zvuky a nepúta na seba pozornosť takže u vás doma bude nenápadný. Netreba ho púšťať von. Je veľmi zaujímavý na pozorovanie. Je zábavné, keď sa točí na koliesku alebo rúčkuje po kietke. Môžete mú kúpiť rôzne tunely na lezenie.

Nevýhody: Neodporúčam ho ľuďom, čo chcú zvieratko, s ktorým by chceli behať, cvičiť ho na povely, nechávať ho vypustené, chodiť von alebo športovať. Škrečka nemôžete nechať hocikde vypusteného alebo položeného, nemôžete ho brať von, lebo by ušiel. Aj z klietky niekedy dokáže ujsť. Je veľmi krehký a dožíva sa nízkeho veku.

Náročnosť chovu: 1bod - nenáročný

Finančná náročnosť: 1bod - nenáročný

Priestorová náročnosť: 1bod - nenáročný

 

Svišť

Obrázok Výhody: Svišť je veľmi pekné a exotické zvieratko, vďaka ktorému k vám budú chodiť známi častejšie na návštevy. Nie je veľmi náročný na stravu a nepotrebuje búdku na spanie, kolotoč na behanie, tunely na behanie či iné veci aby vás zabavil. Svišť sa dá vycvičiť. Môžete naňho volať menom a on príde k vám. Môžete ho naučiť, aby reagoval na rôzne povely.  Dá sa s ním chodiť na prechádzky s vodítkom. Bude s vami komunikovať pískaním. Je veľmi inteligentný a aktívny. Vie výborne šplhať, chodiť po schodoch, behať a môžete ho mať vypusteného.

Nevýhody: Svišť je veľmi drahý. Ak ho necvičíte, môže hrýzť. Jeho výcvik je náročnejší. Bude sa snažiť ujsť z klietky.

Náročnosť chovu: 3-4body - stredne náročný/náročný

Finančná náročnosť: 3body - stredne náročný

Priestorová náročnosť: 3body - stredne náročný 

 

Myšky

Obrázok Výhody: Myšky sú veľmi malé, lacné, priestorovo ani materiálne nie sú náročné. Nehryzú a sú veľmi šikovné. Budú vám šplhať po rukách. Spotrebujú málo potravy a netreba im často meniť piliny. Nebudú sa snažiť ujsť z klietky a sú vhodn pre deti, dospelých aj starších.

Nevýhody: Myšky nie sú vhodné na maznanie, pretože sú veľmi krehké. Sú veľmi malé. Žijú veľmi krátko.

Náročnosť chovu: 1bod - nenáročné

Finančná náročnosť: 1bod - nenáročné

Priestorová náročnosť: 1bod - nenáročné

 

Pes

Obrázok Výhody: So psom môžete športovať, môžete sa s ním maznať, môžete ho brať ako svojho najlepšieho priateľa. Ľahko ho vycvičíte a potom vás bude počúvať na meno a reagovať na povely. Môžete s ním chodiť na prechádzky s vodítkom.  Bude vám verný a bude vás rozveseľovať, keď budete smutný. Môže vás aj ochrániť, v prípade nebezpečenstva.

Nevýhody: Chov psa je veľmi náročný finančne, priestorovo a kúpa psa je veľká vec, pretože toto zvieratko vám bude robiť spoločnosť aj 15rokov.

Náročnosť chovu: 4-5bodov - náročný/veľmi náročný

Finančná náročnosť: 4-5bodov - náročný/veľmi náročný

Priestorová náročnosť: 5bodov - veľmi náročný

 

Mačka

Obrázok Výhody: Mačka nehryzie, je ideálna na maznanie. Vždy si ju môžete zobrať a hladkať ju. Nájdete jej vankúšik, a ona na ňom bude sedávať. Mačka je veľmi hravá a určite sa pri nej nebudete nikdy nudiť. Vie chytať myši a tak s nimi už nebudete mať problémy. Mačky sú veľmi pekné a preto by váš domov zútulnili. Nemuseli by ste ju chovať v klietke ani jej vymieňať piliny.

Nevýhody: Mačka je rovnako ako aj pes náročná na priestor. Najlepšie by bolo, keby ste ju chovali vonku. Keby však bola len tak vonku, už by nebola taká čistá a mohla by dostať nejakú chorobu. Vo vnútri by mačka bola spokojná, musíte ju však naučiť na mačací záchod. 

Náročnosť chovu: 4body - náročná

Finančná náročnosť: 4body - náročná

Priestorová náročnosť: 4body - náročná  

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Svet morčiat

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

...

(Ja, 21. 8. 2017 8:50)

Je táto stránka aktívna ?